Media

2021

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést.

Az elismerést odaítélő Ars Humanica Hungarica Kört olyan tudósok, egyházi személyek, művészek és művészetpártolók alkotnak, mint Böjte Csaba ferences szerzetes, Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus, Fischer Iván karmester, Radnóti Sándor esztéta, Ragályi Elemér filmoperatőr vagy Beer Miklós rk. püspök.

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést. Az elismerést odaítélő Ars Humanica Hungarica Kört olyan tudósok, egyházi személyek, művészek és művészetpártolók alkotnak, mint Böjte Csaba ferences szerzetes, Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus, Fischer Iván karmester, Radnóti Sándor esztéta, Ragályi Elemér filmoperatőr vagy Beer Miklós rk. püspök.

A díj azoknak szól, akik segítettek megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága hatalmilag nem béklyózható 

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést.

A „SZFE Közössége” alatt értendők mindazok, akik részt vettek és folyamatosan részt vesznek abban a civil mozgalomban, ami segítette megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága hatalmilag nem béklyózható.

Az Ars Humanica Hungarica Kör által odaítélt Magyar Civil Becsületrenddel tüntették ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem közösségét. „Az »SZFE Közössége« alatt értendők mindazok, akik részt vettek és folyamatosan részt vesznek abban a civil mozgalomban, ami segítette megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága hatalmilag nem béklyózható” – írta indoklásában a zömében művészekből, egyházi méltóságokból, történészekből álló civil társaság.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiaharcában a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sok, talán két tucatnál is több diák vitte a szót, nyilatkozott a mozgalomról – és mindegyik bátran, talpraesetten, szavakészen.

Radnóti Sándor a hatalom szélsőjobboldali eszméiről és a kormánymédia csahosairól beszélt, Németh Gábor pedig az emberi méltóság megőrzését emelte ki.
 

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést – tette közzé a Független Szabad Egyetem Facebook-oldala. Azt írják, az „SZFE Közössége” alatt értendők mindazok, „akik részt vettek és folyamatosan részt vesznek abban a civil mozgalomban, ami segítette megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága...

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE diákjainak és oktatóinak ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést. Kuthi Csaba, a díj létrehozója volt az adás megszólalója.
 

2020

A Kuthi Csaba alapította Ars Humanica Hungarica Kör  2012 óta minden évben Magyar Civil Becsületrend díjakat ad át. Idén a Stádium 28 Kör és Orosvári Zsolt kapta az elismerést. A Stádium 28 az akadémiai ellenállásért kapja a díjat, Oros­vári Zsolt pedig azért az áldozatos munkáért, amivel ágyakkal és klímaberendezésekkel látta el számos magyar kórház gyerekosztályát – civilként. A Stádium 28 Kör munkásságát Csepeli György méltatta, laudációját az alábbiakban közöljük.

Az Év Egészséghőse közönségdíja után Magyar Civil Becsületrend díjban részesült Orosvári Zsolt, az Ágyat az anyukáknak! akció kitalálója és főszervezője. Az elismerést dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke adta át vasárnap.

2020-02-09 A Magyar Civil Becsületdíj átadása

2020 02 09 A Magyar Civil Becsületdíj átadása

A Café Péntekben a Magyar Civil Becsületrendről, egy különleges darabról, a Gittáról, egy pszichiátert bemutató dokumentumfilmről és egy Hamvas Bélához köthető filmes pályázatról is szó volt.

2019

The Ars Humanica Hungarica Circle has recognized CEU's faculty for its fight for academic freedom, citing also the outstanding way the whole university community came together to defend the principles of open society and democracy. In his acceptance speech, CEU Pro-Rector for Hungarian Affairs Zsolt Enyedi emphasized that the Hungarian Civil Legion of Honor belongs to all CEU community members, staff, students and faculty alike.

 

2019.02.10 Magyar Civil Becsületrend Antal András atyának és a CEU tanári karának

Idén az elismerést a CEU tanári kara és Antal András csépai diakónus kapta.

Idén az elismerést a CEU tanári kara és Antal András csépai diakónus kapta.

Ebben az évben Tóth Bernadett és Berényi Kornélia vehették át a Szlovákiai Civil Becsületrend Díjat, amelyet évente ítél oda a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás. Az ünnepélyes díjátadót szombaton tartották Komáromban, a Kultúrpalota dísztermében.

Egy magas erkölcsi értékű civil kitüntetés megalapításának gondolata első alkalommal 2000-ben vetődött fel néhány, a civil értékekre érzékeny magyar polgár beszélgetésében.
Hamarosan meg is született a név: Nemzeti Rokonszenv Díj. Azután az élet elsodorta a gondolatot, és a cselekvés 2010-ig Csipkerózsika álomba merült.

„A Magyar Civil Becsületrend kitüntetéseit idén nyolcadik alkalommal adjuk át a Fészek Művészklubban február 10-én, 11 órakor – írta az Ars Humanica Hungarica Kör. A két kitüntetett: CEU tanári kara és&. A kitüntetettek méltatását Bitó László és Beer Miklós vállalták. Bródy János barátunk fog dalaival bennünket felvidítani.”

Pages